keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Utran saaret

Ydin-Joensuusta pääsee lyhyillä siirtymisillä useisiin retki- ja luontokohteisiin.

Joensuun äärellä Pielisjoen saarista kenties tunnetuin on Ilosaari, tämä jokakesäisten musiikkijuhlien legendaarinen alkusija.

Ilosaaresta jokivartta noin kuutisen kilometriä yläjuoksuun asemoituu Utran saaret. Sinne on tehty kattavasti retkeilijöitä palvelevia rakenteita. Näin tämänkin koivikkovaltaisen saaren luonnon ja Pielisjoen maisemien nauttimisesta on saatu erityisen mukavaa.
Tie vie puisten siltojen kannattelemana parin pienemmän saaren kautta itse Utransaareen. Alueelle ei luvata talvikunnossapitoa, mutta ainakin tänään sillat ja polut oli aurattu lumesta. Näin ollen alueen esteetön ympäristö tarjoaa liikkumismahdillisuudet laajemmalle yleisölle myös nyt alkavan talven korvilla.Päivällinen nuotiolla


Mikä sitten minut sai tänään kampeutumaan Utran saarten syleilyyn? Kotona ei ole pitkään aikaan tuoksunut nuotionsavuiset vaatteet. Aika ajoin on mukava istua edes hetki ulkotulen ääressä ja rauhoittua, olla poissa sisätiloista, missä sähkökoneet elävät omaa elämäänsä pitäen miltei äänetöntä surinaa, mutta kun sähköt katkeaa, vasta kuulee todellisen hiljaisuuden.

Päivällinen nuotiolla oli jo muutaman päivän hautunut mielessä. Tänään kaikki natsasi siihen malliin, että sain ajoiksi lähteä.

Kotoa pakkasin mukaan ravinnoksi termospulloihin lämmintä pakuri-inkivääriteetä ja eilistä linssikeittoa. Grillattavaksi kanafileitä. Dokumentointia varten kameran. Mukavuutta tuomaan istuinalusen ja untuvatakin, nuotiolle puukon, kirveen, tulitikut ja halsterin.

Siirtymisen kotoa tein pyörällä, lyhyt matka kun määränpäähän on. Siinä polkiessa sai mukavan alkulämmön. Ei heti tullut vilu perille päästyä.

Muutama räpsy kameralla, kierros saaren ympäri ja nuotiontekoon. Jo valmiiksi pilvisen harmaa päivä alkoi hämärtyä samoihin aikoihin kun aloin nuotiota valmistella.

Tällä kertaa nuotiopaikkojen puutilanne oli hyvä. Aikaisempien kokemusten perusteella olin varautunut pienellä määrällä omia nuotiopuita. Ne säästyivät tällä kertaa.

Päivällisen söinkin jo pimeässä.
Vaikkei tässä kaupunkilähiön retkikohteessa täydellisestä hiljaisuudesta pääsekään nauttimaan, tuoksuu kotona takuuvarmasti parin päivän ajan suloinen savun katku. Utransaaren palvelut

Kuten mainitsin, reitti Utransaareen on rakennettu esteettömäksi. Heti autotien varressa on paikoitusalue, josta ensimmäinen silta saattelee kulkijan saarten huomaan. Parin leveän sillan jälkeen alkaa niinikään leveä polku ympäri saaren. Saaren kiertävä lenkki on noin kilometrin pituinen.


Polun varrella pitkulaisen saaren molemmissa päissä sekä keskellä on nuotiopaikoilla siistit nuotiokatokset. Nuotiopaikat ovat aivan rannan tuntumassa. Saaren keskiössä puuston suojassa on lisäksi katettu varausmaja varastoineen. Samassa yhteydessä on myös ulkokäymälät, joiden ovet olivat avoimet.Näine kattauksineen kohtalaisen pieni saari on varustettu varsin monipuolisesti ja tarjoaa puitteet päivälenkkimaaston lisäksi vaikka ulkoilma-ateriointiin!Lisäinfoa alueesta ja mm. yhteystiedot majan varausta sekä nuotiopuiden puuteilmoitusta varten löytyy Utran asukasyhdistyksen laatimilta sivuilta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti